Allmäntandvård

Att ha tänder som både fungerar och är friska bidrar till god livskvalité. Ny forskning visar också att munhälsan och allmänhälsan är sammanflätade och många sjukdomar så som diabetes, Alzheimers och cancer kan ha koppling till dina tänder. Därför är det viktigt med allmäntandvård.

Hos oss på Bright Tandhälsa i Linköping kan du känna dig trygg med vår heltäckande allmäntandvård. Vi erbjuder regelbundna undersökningar, instruktioner för egenvård, profylax samt tillgång till specialisttandvård. Med våra tandläkare är du i trygga händer och vi hör av oss när det är dags för ett besök.

Just nu tar vi emot patienter för allmäntandvård och vi är anslutna till Försäkringskassan.

Tandstensborttagning

Vi utför tandstensborttagning med ultraljud eller handinstrument. Ultraljud avlägsnar effektivt tandsten genom att vibrera bort den. Dessutom eliminerar ultraljud bakterier och biofilm som finns inuti tandstenen. Med handinstrument avlägsnar vi tandstenen manuellt genom skrapning.Ibland behöver man kombinera de två metoderna för bästa effekt. Vissa patienter föredrar mekaniskt avlägsnande och andra ultraljud. Våra tandläkare i Linköping city diskuterar alltid val av metod med dig och väljer den metod som är bäst anpassad för just dina behov och önskemål.

Behandling av tandlossning

Tandlossning orsakas av gingivit, tandköttsinflammation, som i sin tur orsakas av en bakterieinfektion i vävnaderna runt tanden.
Tandköttsinflammation är begränsad till den mjuka vävnaden, tandköttet, men om man inte stoppar inflammationen sprider den sig djupare ner i vävnaderna och bildar fickor utmed rotytan.
Då angrips till slut tanden av inflammationen och börjar lossna.​För att behandla tandlossning avlägsnar man de bakterier och beläggningar som finns. Ibland kan man behöva göra ett plastikingrepp för att rekonstruera tandköttet så att tanden sitter bättre.


När tandlossningen är mycket svårbehandlad kan du få hjälp av våra specialisttandläkare i Linköping som har specialistkompetens inom tandlossningssjukdomar.

Lagning

På vår tandläkarklinik hjälper vi dig även med lagning när en tand är angripen av karies eller om en gammal lagning gått sönder. Vi använder modern tandkomposit som fyllningsmaterial och din tandläkare anpassar färgen på kompositen till dina tänder så att lagningen får ett naturligt intryck.Vid lagning av hål börjar tandläkaren med att avlägsna den skadade delen av tanden och därefter fylla hålet med komposit. När fyllningen är klar kontrollerar tandläkaren att det känns bra för dig när du biter ihop. Slutligen slipar även tandläkaren ner lagningen om det behövs.

Rutinkontroll

Vid en rutinkontroll på Bright Tandhälsa får du träffa en tandläkare eller tandhygienist som tar röntgenbilder, undersöker dina tänder och tandkött samt avlägsnar eventuell tandsten och lättare missfärgningar.Vi rekommenderar att du gör en rutinkontroll varje år. Önskar du komma oftare anpassar vi oss efter dina behov. Som patient hos oss blir du kallad till regelbundna kontroller så att eventuella problem kan upptäckas i tid. På det sättet behöver du inte tänka på att boka besök utan du kan slappna av och lämna det i våra händer.

Käkkirurgi

Kirurgi kan vara aktuellt vid flera behandlingar och ingrepp. På vår tandläkarklinik i centrala Linköping har vi specialisttandläkare inom käkkirurgi som t.ex. kan hjälpa dig med att:
  • Sätta tandimplantat

  • Dra ut visdomständer eller mer komplicerade tandutdragningar

  • Tandköttsplastik

  • Avlägsna slemhinneförändringar och cystor i munnen

  • Diagnostisera olika förändringar i vävnaden i munhålan


Om det skulle vara aktuellt med ett kirurgiskt tandingrepp för dig kommer du och dina tandläkare överens om behandlingsplan vid ett första besök. Våra tandläkare diskuterar alltid val av metod tillsammans med dig innan behandlingen påbörjas – hos oss vet du alltid vad som pågår.Lider du av tandvårdsrädsla? Läs gärna mer om hur vi kan hjälpa dig här.

Rotbehandling och rotfyllning

Långvarig obehandlad karies kan leda till att den mjuka vävnaden i tanden, pulpan, blir inflammerad eller infekterad. Då kan man inte längre laga hålet utan måste göra en rotfyllning.

Behandlingen innebär att tandläkaren tar bort pulpan i tanden och sedan fyller rotkanalerna. Vi utför rotbehandling under lokalbedövning. Beroende på antal rötter på tanden och komplikationsgrad kan rotfyllning utföras på ett till tre besök på vår tandläkarklinik.