Estetisk tandvård

Alla borde le och skratta oftare. Tyvärr är inte alla nöjda med sitt leende och orsaken är ofta tänderna. Men, att vara missnöjd med sina tänder är ingenting ovanligt och går att göra någonting åt genom estetisk tandvård. På Bright Tandhälsa i Linköping kan våra tandläkare hjälpa dig med flera olika metoder för tandblekning, tandställning, kronor och skalfasader för att ge dig ett leende att vara stolt över.

SKALFASADER

Med skalfasader kan man korrigera trasiga, ojämna, missfärgade eller sneda tänder. Skalfasader är tunna, skräddarsydda skal av porslin eller komposit och fästs på framsidan av tanden. Det är en skonsam behandling då inget eller endast ett litet ingrepp på tanden behövs. Färg och form anpassas efter dina andra tänder och ger ett väldigt naturligt intryck. Skalfasader är en hållbar lösning som håller många år om man tar väl hand om dem.

Innan våra tandläkare påbörjar behandlingen undersöker vi dina tänder och lyssnar på dina önskemål. Med hjälp av digitala bilder av dina tänder kan vi visa dig slutresultatet innan vi påbörjar behandlingen. Hos oss får du möjlighet att fråga våra tandläkare om allt du undrar över.

KRONOR

Ibland är en tand så skadad att den behöver en krona. En krona är en konstgjord tand som ser ut som en riktig tand. Behandlingen inleds med att tanden som ska ersättas slipas ner för att göra plats för den nya konstgjorda kronan. Därefter cementeras kronan fast ovanpå den gamla tanden. Kronor kan göras i olika material, men vi använder oftast helkeramik som kallas Zirconia eller Emax för bästa estetiska och hållbara resultat. Ibland kan även kronor i metall och porslin göras.

Innan vi påbörjar behandlingen undersöker våra tandläkare dina tänder och lyssnar på dina önskemål. Vi tar digitala bilder av dina tänder och visar dig vad som är möjligt. Hos oss får du möjlighet att fråga våra tandläkare om allt du undrar över och se slutresultatet innan vi gör något.

Tandblekning

Med tiden, tobak, viss kost och dryck samt en del sjukdomar kan tänderna bli missfärgade. På Bright Tandhälsa i Linköping erbjuder vi flera olika metoder för att korrigera färgen på tänder. Metoderna lämpar sig för olika typer och grad av missfärgning, och kan även kombineras för att komplettera varandra.

Innan blekningen påbörjas är det viktigt att vi gör en undersökning så att du inte har hål i tänderna eller tandsten som kan orsaka komplikationer. Efter undersökningen kommer vi tillsammans överens om vilken metod av tandblekning som passar just dig och dina tänder.

Fast tandställning

En fast tandställning, eller räls som många säger, har fästen i metall eller porslin som limmas på tandradens framsida. Det är den traditionella metoden att flytta tänderna. I de flesta fall limmas ett fäste på varje tand på den tandrad som ska justeras. Genom varje fäste löper sedan en metallbåge som styr tänderna i rätt riktning. För bästa resultat krävs ofta tandställning i både över- och underkäken.

Invisalign, Spark - osynlig tandställning

Aligners är ett avtagbart och diskret sätt att flytta sina tänder. Med hjälp av genomskinliga, individanpassade och avtagbara plastskenor flyttas tänderna till ditt önskade slutresultat. Din första skena skiljer sig inte så mycket från tändernas ursprungsläge. Enligt ett individuellt schema (varje skena används mellan 7 till 14 dagar) byter du plastskena, och tänderna flyttas gradvis mot sina nya positioner. Du använder dina skenor dygnet runt men tar ur dem när du äter eller borstar tänderna.

Det finns flera olika tillverkare av aligners och på Bright Tandhälsa i Linköping har vi valt att arbeta med Invisalign och Spark. Invisalign är kanske det mest kända varumärket. Spark är ett system som endast får användas av specialisttandläkare.

Många mindre och måttliga bettfel kan korrigeras med aligners. Din ortodontist kan avgöra om den här tekniken passar dina behov. Fördelarna med aligners är bekvämligheten, att de är diskreta och att du kan ta ur dem då du äter och borstar tänderna.

Inför en behandling med aligners upprättar Din ortodontist en detaljerad behandlingsplan med hjälp av ett virtuellt 3D-verktyg. I systemet kan du se det förväntade resultatet redan innan du påbörjar behandlingen. Har du frågor kan du alltid rådfråga våra tandläkare.